Verdens teaterdag

Tekst av Terry Thorpe
«Vi må oppleve teatret for å forstå hva som skjer med oss, for å formidle smerten og lidelsen som er overalt rundt oss, men også for å få et glimt av håp i kaoset og marerittet av våres daglige liv»
Victor Hugo Rascon Banda
Mens vi feirer verdens dramadag i disse usikre, og til tider skremmende, coronavirusdager med så mange familier som jobber og studerer hjemmefra, burde vi ta i mot budskapet om håp som drama i alle dens former kan gi oss ved å hjelpe oss å finne mening utav den komplekse og turbulente tiden vi lever i og hva det betyr å være menneske.
Drama kan være et nyttig verktøy i å hjelpe oss å håndtere vanskelige situasjoner. Det er ikke bare terapeutisk, men også en morsom måte å bryte opp spenninger og kjedsomhet, og samle familier gjennom fokusert sosial lek. I disse dager blir mesteparten av vår fritid brukt på å sole oss i blåtonene av en eller annen skjerm, om det er en mobiltelefon, fjernsyn, eller annet apparat. Disse formene for fritidssysler har sine fordeler, men de kan ofte erstatte andre typer lek som innebærer konkret sosial samhandling. Fordelene ved å delta i sosial lek og bruke vår fantasi uavhengig av disse stimuli, burde ikke undervurderes.
Drama kan hjelpe individer og familier til å utforske følelser, sinnstemninger og sårbarheter, i trygge omgivelser, gjennom rollespill, historiefortelling og projektiv lek. Å utfordre barn til å ta del i den pågående krisen vi alle står overfor kan hjelpe oss å kommunisere viktig informasjon og dempe noe av redselen og stresset.
Med det i tankene er her noen få enkle dramaøvelser og -leker som hele familien kan ta del mens vi er pålagt å holde oss hjemme pga. coronaviruset.
Uheldigvis/Heldigvis
Sitt i en sirkel. Hver og en bytter på å ta del i en samtale hvor hver setning begynner med uheldigvis/heldigvis. Slutt alltid med Heldigvis! Samtaler kan være bestemt utfra reele situasjoner eller være fri fantasi.
For eksempel:
Uheldigvis har vi ikke noe toalettpapir. Heldigvis har de masse i lokalbutikken. Uheldigvis regner det ute. Heldigvis har vi paraply…
Eller:
Uheldigvis spiste en rosa drage skiven min. Heldigvis ga han meg en pose med gull som betaling.
Haikeren
Sett sammen noen stoler til en imaginær bil. En sjåfør og passasjerer går inn i «bilen» og begynner å snakke. En person spiller rollen som haiker som også kommer inn i bilen. Haikeren bør ha en definert fysikk, karakter, og stemmeleie. Så snart haikeren kommer inn i bilen begynner alle andre i bilen å oppføre seg som haikeren som om de har blitt smittet av dens tilstedeværelse. Husk at samtalen skal fortsette. Etter en stund finner sjåføren på en grunn til å forlate bilen, og alle flytter seg bortover og går tilbake til å oppføre seg nøytralt. Så blir sjåføren den neste haikeren med en annen type fysikk, karakter og stemmeleie. Den nye sjåføren starter en ny samtale og slik fortsetter det.
For eksempel:
Haikeren kan klø voldsomt, ha plutselige armbevegelser eller tullete talemønster. Disse egenskapene kan øke eller minske i intensitet. Den eneste begrensningen er fantasien.
Hvem ringer
Sitt rygg til rygg, start en telefonsamtale på liksom. Den ene personen bestemmer hvem de skal ringe. Den andre påtar seg denne rollen. Hvem vil du ringe? En lege? En astronaut? En president? En popstjerne? For eksempel, hvis du ringer en lege, vil legen gi gode eller dårlige råd? Hva slags problem ringer du for? Gjør det så tullete som du vil. Hva slags råd gir hun eller han? Prøv å dramatisere rådene etter telefonsamtalen. For å gjøre denne leken enklere, skrive yrker og morsomme/relevante spørsmål som et barn eller voksen kan trekke vilkårlig.
For eksempel:
Lege, min tunge er oransje. Stå på hodet og syng en sang.
Manglende bokstaver
Sitt i en gruppe. En person velger en bokstav. Ha en samtale uten å bruke noen ord med denne bokstaven. Det er vanskeligere enn det høres ut, men morsomt, selv om det kan være vanskeligere for små barn.
Lek som innebærer bevegelse eller fysisk interaksjon kan hjelpe å holde oss i bevegelse mens vi er hjemme. Her er noen eksempler:
Send tingen
Tenk deg at du har en usynlig ting. Hva er tingen? Er den tung, lett eller liten, varm eller kald? Hold den, lek med den og så send den videre til neste person som hermer etter de samme bevegelsene før de forvandler tingen ved å snurre rundt. De har nå en ny ting som de kan manipulere før de sender den videre til neste person. Kan du gjette hva tingen er?
Båndtvang
Tenk deg at du har et usynlig bånd, knytt det til barnet eller partneren og led dem rundt i rommet ved å trekke på båndet. Personen med båndet festet til seg skal bevege seg på en måte som tydelig viser hvilken del av kroppen båndet er festet i. For eksempel, å lede noen ved nesen ville resultere i at personen blir ledet med hodet først og følger håndbevegelsene til den andre.
Projektiv lek
God gammeldags projektiv lek med dukker, teddybjørner og lego kan hjelpe barna å uttrykke og projisere sine følelser gjennom dukker eller leker de har for hånden. Å projisere seg selv ut til den eksterne verden ved hjelp av lek. Rollespill kan brukes i forskjellige situasjoner, og bruk denne arenaen til å diskutere denne krisesituasjonen på en lettere tilgjengelig måte. Ofte vil barn synes det er lettere å dele følelser og bekymringer på denne måten, og det kan også være en flott måte å informere og lære dem ting som fysisk distansering og viktigheten av å vaske hender, osv.
Dette er bare noen eksempler. Det viktigste er å være fleksibel, åpen og ha det gøy. Ha en god verdens dramadag. Ta vare på hverandre og husk at:
«Litt tull nå og da blir verdsatt av de klokeste menn»
Roald Dahl.
Translate »